Manglende motivation, hvordan genfinder du den?

Mange har prøvet at miste motivationen, de gode vaner med træning og kost som pludselig bliver afløst af en stor tiltrækning som fuldtids sofakartoffel … Den ene dag tager den anden, og pludselig er der gået 14 dage hvor du ikke har været nede og træne. Jeg har selv prøvet det – endda flere gange 🙂 For mig har det typisk været op til ferier og helligdage, hvor den daglige rutine bliver brudt. Hver gang det sker, synes jeg det er vigtigt at kigge tilbage på perioden hvor det gik godt, og tænker over hvad der kunne være gjort anderledes, så jeg kan lære af det. For jeg synes ærligt ikke det er fedt at komme ud af rutinen, og jeg hader når jeg ikke får trænet … Så hvorfor sker det? En af grundende kan være at motivationen daler, og at andre ting pludselig får højere prioritet for en periode.

Jeg har talt med flere fitnessudøvere som fortæller om lange perioder hvor vægten er som en jojo, så går det godt, mindre, godt igen, mindre godt igen osv. Jojo-vægten hænger i disse tilfælde også sammen med træningsfrekvensen, som svinger i takt med jojo-vægten. Det kan være en rigtig svær cirkel at komme ud af, men med lidt hjælp og selvindsigt kan det lade sig gøre.

Motivationsparametre (ref. Martin Brogaard)

  • retning (væk fra eller hen i mod)
  • vigtighed
  • selvtillid
  • tillid til din plan
  • oplevelse af processen
Retning (væk fra eller hen i mod)?

Kig på om du blot er på vej væk fra dine dårlige vaner, eller du har et konkret mål, og hvis “ja” hvad du er på vej hen i mod? Har du en konkret plan? Som projektleder er det nemt for mig at lave en plan, men hvis du ikke er vant til at planlægge dit mål i sammenhæng med dine midler ud fra en plan, kan det være svært at starte. For hvor skal du starte, og med hvad? Det kan også være du ikke har brug for en plan. Dit mål kan være en del af en langsigtet plan, og det er en god idé at have delmål undervejs, så et delmål kan også være det første mål du sætter dig for at være på vej hen i mod.

Vigtighed

For at kunne bevare din motivation skal du have en oplevelse at høj vigtighed. Nu! Alting kan ikke være lige vigtigt på samme tid, så det er en god idé at vurdere lige præcis hvad der er vigtigt for dig lige nu. Vigtighed og prioritering skal hænge sammen, så det som er mest vigtigt bliver prioriteret højst. Derudover skal du sikre at evt. forhindringer (praktiske og mentale) er ryddet af vejen, sammen med evt. fristelser som får din motvation til at falde. Hvilke ting/hvor meget tid er du villig til at ofre?

Selvtillid

Selvtillid … tillid til dig selv. Tænk over det, har du det? Hvis den er på et lille sted, brug noget tid på at bygge den op inden du starter op igen. DU KAN GODT! Din motivation stiger i takt med hvor meget selvtillid du har, troen på at du selvfølgelig kan klare det.

Tillid til din Plan

Har du overordnet set tillid til den plan du har lagt? Hvis det er en generisk plan fra nettet som ikke passer til netop dig, skal du være heldig hvis du får succes med den – det kan dog lade sig gøre. Din egen tillid vil stige jo mere tilrettelagt til dig din plan er, passer i din hverdag, passer dine behov og ønsker. Jeg fokuserer selv på at lave langsigtede planer, primært fordi jeg aldrig har haft kortsigtede mål. Jeg har aldrig skulle løbe 5 km, 10 km etc.

Oplevelse af Processen

Her skal du fokusere på din egen oplevelse af processen. Er der nogle ting ved processen som du ikke synes fungerer for dig? Så skal du lave det om! Lige så vel som det er vigtigt at have delmål, er det også vigtigt at tjekke ind på oplevelsen, for at justere evt. ting som ikke fungerer for dig. Alt for mange starter ud med en generisk kost- og træningsplan de har fundet på nettet, og tænker det er vejen til målet. Det kan umiddelbart også virke som en nem og god måde at komme i gang med noget. Det kan føles som et stort nederlag, hvis man første gang ikke lykkedes med noget som burde være simpelt og “generisk” og noget som “alle andre kan lykkedes med”.

Der kan være mange grunde til at motivationen falder i perioder, og det giver sig selv at den ikke kan være lige høj hele tiden, da vi konstant oplever forandringer i vores hverdag. Næste gang du oplever at din motivation falder, så tænk på ovenstående fem punkter, og check ind på hvor du er henne på hver i sær. Du behøver ikke droppe din plan hvis motivationen falder, men sørg i stedet for at justere din plan og vær realistisk – så du stadig når dit mål, men hvor det måske tager længere tid.

#jointheaclub

Udgivet i Ingen Kategori og tagget , , , .

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.